© 2008-2014 EDO KRILIĆ l SVA PRAVA PRIDRZANA l Design by

EDO KRILIĆ
POČETNA BIOGRAFIJA MEDIA RADIONICA KONTAKT

Copyright © EDO KRILIĆ 2008-2014  All rights reserved l Design by

Mail: prohic.nihad@gmail.com?subject=Contact WEB Edo Krilić
FOLLOW ME ON


Elvidin Krilic, eminentni bosanskohercegovacki umjetnik, poznatiji kao Edo Krila, rodjen je u Sarajevskoj obitelji koja je njegovala tradicionalnu bosansku SEVDALINKU. Otac Mustafa Krilic, i sam poznati umjetnik na harmonici, je radio sa svim izvodjacima tradicionalne narodne muzike koji su od drugog svjetskog rata pa na ovamo znacili nesto na ex-jugoslovenskoj estradi, dao je prvi impuls talentiranom djecaku. Mozda bi i sve stalo na tome da nije zaiskrila prva, velika ljubav izmedju njega i harmonike, ljubav koja traje preko trideset godina i, po svemu sudeci, nema izgleda da se ugasi.

Nakon zavrsetka osnovne skole upisuje Srednju muzicku skolu u Sarajevu na odsjeku za klarinet, u klasi prof. Rajmunda Likica, posto Sarajevo, iako muzicki centar, nije imalo odsjek za harmoniku. Mada je klarinet bio potpuno novo iskustvo za njega, on vrlo brzo postiže veliki uspjeh i osvaja niz državnih i republičkih nagrada. Ni to ne sprecava mladog muzicara da redovno i uporno vjezba instrument koji ce mu donijeti slavu i postovanje u muzickim krugovima bivse drzave. Vec u srednjoj skoli pocinju prvi javni nastupi Ede Krilica sa harmonikom. Aktivni je clan i AKUD S. P. Seljo, jednog od najpoznatijih kulturno-umjetnickih drustava bivse drzave. Po zavrsetku Srednje muzicke skole nastavlja studij na Muzickoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. A. Radana

Negdje u to vrijeme, aktivno bavljenje muzikom i rad u Narodnom orkestru RTV Sarajevo napusta legenda sevdalinke, rahmetli Ismet Alajbegovic-Serbo, i njegovo upraznjeno mjesto popunjava mladi umjetnik u usponu, Edo Krilic. To je nekako i pocetak njegove dugogodisnje i plodne estradne aktivnosti u kojoj suradjuje sa svim eminentnim estradnim izvodjacima narodne muzike za koje bi trebalo dosta prostora ovdje da se nabroje, a zbog mogucnosti da nekoga nehoticno izostavimo, necemo ih navoditi poimenicno. Pored izvodjackog rada bavi se komponiranjem i aranziranjem pjesama koje i danas zive.

Rat u BiH ga zatice u sarajevskom naselju Grbavica gdje je stanovao. Nakon teskog ranjavanja tada dvogodisnjeg sina, obitelj biva izmjestena u Austriju, a Edo ostaje u Sarajevu na mjestu sefa Narodnog orkestra RTVSA. Kako zivot ponekad pise cudne stranice, tako zaljubljenik u rodni grad i sevdah, dvije godine kasnije, i sam odlazi za obitelji u Austriju gdje ostaje i pocinje novu karijeru kao profesor muzike. U Austriji zavrsava i konzervatorij, odsjek za harmoniku, te time kompletira svoje muzicko obrazovanje. Ipak, ljubav prema narodnoj muzici i rodnom gradu ne dozvoljava ovom umjetniku da ostane dugo van muzickih zbivanja u BiH. I dalje aktivno saradjuje sa mnogim zvijezdama estrade, ali i nesebicno pomaze mlade talente koji tek treba da zauzmu svoje mjesto u muzickom svijetu.